Epoksi Kaplama Hangi Alanlara Uygulanır?
Yapıştırma, hızlı kuruma gibi ek özelliklere sahip epoksiler rüzgar tribünleri, fabrikalar, evler, hobi alanları, dekorasyon gibi pek çok alanda farklı alanlarda tercih edilerek kullanılmaktadır. Yapı alanında uzun senelerdir kullanılması dayanıklı malzemeler olduğunu kanıtlamaktadır. İlk kez 1930 senesinde sentezlenmiş olup endüstriyel uygulamalarda kullanılmıştır. Epoksi reçine uygulama alanları kaplamalar, yapı malzemeleri, kompozit malzemeler, havacılık, laminant, yapıştırıcılar olarak sayılabilir.
Epoksi reçine maddesi epoksi maddesine eklenerek yapışkanlığı artıran bir komponenttir. Termosetler grubunda yer alması, bağların arasında ki çekim gücünün artırılması özelliğiyle güçlü yapıştırıcı olarak nitelendirilir. Alkali, asit, su gibi ürünlere karşı uyum sağlaması için çeşitliliği devamlı geliştirdiği söylenebilir. Epoksiler sertleştirici ve reçineden meydana gelmekte olup dikkat edilecek nokta reçine sistemlerinin kendine ait karışım oranları olduğudur. Karışım oranlarına göre karıştırılarak uygulamaya hazır hale gelmesi sağlanmaktadır.
Epoksi Reçineler Nerede Kullanılır?
Fiber takviyeli plastik, endüstriyel kaplama, sert köpük, genel amaçlı yapıştırıcı, elektrik izolatörleri, elektrikli bileşenler ve elektronik alanında, müzik aleti üretimi, havacılık ve uzay sanayisi, otomotiv sanayisi gibi alanlarda reçineler etkin şekilde üretilmektedir. Epoksi reçineleri kurumaları esnasında nem ve düşük büzülmelere karşı kimyasal direnç göstermektedir.
Yalıtım ve elektrik özelliklerine sahiptir. Uzun raf ömründen dolayı satıcı ve üreticilerin en çok tercih ettiği zemin kaplama malzemesi olarak yer alır. Epoksi reçineler buna ek olarak dayanıklı yapıya sahip olup endüstriyel alanda sıklıkla kullanılır. Epoksi reçineler ahşap, cam, kumaş gibi malzemelerde de rahatlıkla kullanılır. Takı, kolye gibi alanlarda dekoratif amaçlarla da tercih edilebilir. Elyaf takviyeli polimerler elyaf yerinde tutmak amacıyla reçine matrisi şeklinde epoksi kullanılır.
Neden Epoksi Reçine Tercih Edilir?
Kimyasal açıdan son derece güçlü bir yapıştırıcı olan epoksi reçineler kuruması ardından sert yapıya sahip olup yapıştırıldığı alanlara sıkı şekilde tutunan maddelerdir. Epoksi reçineler güçlü yapılarıyla geniş kullanım alanına sahiptir. Yüzey kaplamalarına ek olarak zemin kaplama alanında da sıklıkla tercih edilir.
Depo ve fabrika gibi alanlarda zeminlerde özel kaplama malzemeleri olarak kullanılmaları zorunludur. Bu durumun sebebiyse beton zeminlerin kısa süreler içinde bozularak tadilata ihtiyaçları olmasıdır. Epoksi reçineler, kaplama malzemeleri kullanılmasıyla yapılacak zemin kaplamalarla uzun seneler boyunca sorunsuz olarak zemin kullanılması mümkündür.
Dayanıklı Yüzeylerde Epoksi Reçineler
Pek çok alanda tercih edilen epoksi reçineler hızlı kurumasıyla alt yüzeylere yapışabilmektedir. Dayanıklı yüzeyler epoksi reçinelerle kısa sürede elde edilebilir. Epoksi reçineler endüstriyel alanda kullanılmasına ek olarak dekorasyon alanında da sıklıkla tercih edilir.
Epoksi masaların yapılması işlemlerinde ceviz masa oyuğuna şeffaf veya renkli epoksi reçineler doldurulmasıyla dayanıklı ve estetik masalar elde edilebilir. Epoksi reçineler hayatımızda pek çok yapının içerisindedir. Dayanıklı olmasıyla dikkat çeken uygulamalardır.
Epoksi Reçinelerin Özellikleri Nelerdir?
Solvent içeren ürünler insan sağlığına zararlı olsa da pek çok özellikleriyle profesyonel ve alanında tecrübeli kişiler tarafından kullanılmalıdır. Bu ürünlerin genellikle kullanılmaması daha önde gelmektedir. Su bazlı reçineler insan sağlığına olumsuz etkileri olmaması nedeniyle kullanılmaları daha uygundur diyebiliriz.
Şeffaf epoksiler güneş ışığına dayanıklı olmasına ek olarak sararmaya da neden olmaz. Sağlık açısından sorun oluşturmayan epoksi kaplamalar okul, hastane gibi ortamlarda estetik görünüme ek olarak kalite de sunar. Özellikle sağlık sektöründe diş ve ağız sağlığında kullanılıyor olması kaplama malzemesi olarak tercih edilmesini de sağlar.
Epoksi reçineler yetenekli ve tecrübeli kişilerce dikkatli ve doğru olarak kullanıldığı zaman zarara neden olmaz. Kullanım alanlarına göre farklı epoksi reçine çeşitleri bulunmakta olup dikkatlice kullanıldığında olumsuz etkileri olmadığını söylemeliyiz.