Epoksi Macun ve Özellikleri
Oldukça yüksek yapıştırma gücüne sahip epoksi boyalar uzun ömürlü olup uygulandığı tüm alanlarda da çökme yapmama özelliğine sahiptir. Epoksi temelli yapıştırıcılar bir macun türü olarak ifade edilebilir. İçinde bulunan reçine nedeniyle kimyasal maddeler ve suya karşı son derece dayanıklı malzemelerdir. Epoksi macunun nerelerde kullanıldığı sorusuna ise epoksinin kullanım alanı oldukça yaygın olup kullanım alanının da ürün çeşidine bağlı olarak değiştiği cevabını verebiliriz.
Epoksi macun genel anlamda duvar veya zeminde yer alan ezik, çökük, kusurların giderilmesi, çelik, plastik, ahşap türlerinde olan malzemelerin de tamir edilmesinde kullanılır. Epoksi macunun ürün çeşitliliği de son derece geniştir. Kullanım alanları fazla olduğundan uygulanacak zeminlerin iyi şekilde analiz edilerek uygulamadan önce yüzeylerin kalıntılardan arındırılması gerekmektedir. Alan temizliğinin önemi kadar macunun doğru şekilde uygulanması da önemlidir.
Epoksi Macun Kullanım Alanları
Alüminyum, beton, ahşap, çelik gibi alanlarda görülen çökmeler, kırıklar, çatlakların giderilmesinde epoksi macunlar kullanılmaktadır. Mil, kovan gibi kritik malzemelerin de yüzey işlemlerinde yer almaktadır. Alüminyum, metal alanlarda da paslanmaz dolgu sağlanması amacıyla kullanılmaktadır.
Pompa ve vanaların dolgu ve tamir edilmesi işlemlerinde kullanılmaktadır. Hijyenin çok önemli olduğu süt ve su tanklarında kaynak ve tamir işlemlerinde yer alır. Tekne, gemi gövdeleri, pervanelerinde oluşan boşluk, çatlak ve kırıkların doldurulması işlemlerinde yer alır.
Epoksi Macun Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Epoksi malzeme esaslı macunların uygulanması esnasında dikkat edilecek önemli noktalar vardır. Epoksi macunlar çıplak, ham zemin üzerine uygulanmamalıdır. Macun uygulanacak zeminlerde arakat, mutlaka astar bulunmalıdır. Macun uygulamasından sonra zeminlerin mutlaka zımpara yapılması gerekmektedir.
Kaliteli marka epoksi macunlar ve markalı epoksi macunlar solvent içermediği için zımpara yapılmış yüzeylere yapışabilir. Macun uygulanması ardından macunlu yüzeylerin astarla boyanması, korumasız bırakılmaması gerekmektedir. İçeriğinde olan dolgular sebebiyle epoksi macunların kuruması ardından mikro gözenekli yapı oluşturulmakta koruma altına alınmayan macunlu yüzeyler de diğer kirler ve nemi emme özelliği göstermektedir.
Epoksi Macunların Özelliği
Epoksi kullanımı günden güne artmakta olup yatlarda da gövde formunda kıvrımlı şekillerin kullanımının artmasıyla epoksi macun seçimi çok daha önemli bir hal almaktadır. Kaliteli macun seçenekleri sunan firmamız tüm ürünlerini güncellemekte, siz değerli müşterilerinin talepleri doğrultusunda sunmaktadır. Tüm dünyada ünlü markaların ürünlerinin kullanıldığı projelerde dahi macunlarda kırılma, çökme, çatlama, telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkabilir.
Kalın macun uygulamaları yat zemininde esneme, hammadde kaynaklarında değişiklik, proje kısmında hızlı üretim baskısına, farklı iklim koşullarının da sorunlarının meydana gelmesine neden olmuştur. Macun sistemi için üreticiler de farklı arayışlar içerisinde olmaktadır. Büyük projelerde yer alan macunların zorlu test şartlarını geçtiği bilinmektedir.
Macunların özellikleri arasında kolay uygulanması, uzun süreli kap ömrü olması, kolay şekilde karışabilmesi, hızlı zımparalanması ve hızlı kuruma özelliği, karışım oranının normal düzeylerde olması da son derece önem taşımaktadır.
Epoksi Macun Uygulama Aşamaları
Macun uygulanma aşamasında zeminde yer alan kir, gereksiz parçaların alınması ardından zeminde epoksi astar yer almaktadır. Astarın kuruması ardından zemin zımparalanarak temizlendikten sonra talk, epoksi astar, kalsitle su eklenmekte ve macun elde edilmektedir. Zemine bu şekilde mala sayesinde işlemler uygulanmaktadır.
Epoksi macunlar da tüm epoksi boyalar ve kaplamalar gibi kürlenme ve kuruma aşamasında sıcaklık ihtiyacına sahiptir. Özellikle belli bir sıcaklık altında olan sıcaklıklarda macunun kuruması, zımparaya hazırlanma süresi de çok uzamaktadır. Epoksi macunların ideal sertliğe ulaşması için 50 derece üzerinde bir sıcaklığa sahip olması gerekmektedir.